Az Inkey család nyomában jártak

Az Inkey család nyomában jártak

2019. december 4-én 14-órától a HSMK-ban történelmi dokumentumkiállítás nyílt. Az eseményen részt vett Suhai Zsolt a Palini inkey Boldizsár Általános iskola igazgatója és Gyuriczáné Zadravecz Kornélia a Dr. Mező Ferenc Gimnázium tanára, aki a mezős gimnazisták a témával kapcsolatos kutatómunkáját irányította és segítette. 

A megnyitón a Palini inkey Boldizsár Általános iskola diákjai léptek fel. 

 

AZ INKEYEK NYOMÁBAN

 

 

A kiállítási anyag létrejötte két szálon indult. Két iskola kötődése és kutatásai, majd együttműködése hozta létre.

A Dr. Mező Ferenc Gimnázium tanulói két évvel ezelőtt csatlakoztak a keszthelyi Balatoni Múzeum szervezésében megvalósuló „A mi városunk másképp” című múzeumi mintaprojekt munkájához. A projekt a diákok számára lehetőséget adott egy tematikus, storytellingen, vagyis történetmesélésen alapuló városi séta megtervezésére és bemutatására. A témaválasztás egyetlen feltétele a helytörténeti kötődés volt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a köztudatban Nagykanizsa 18-19. századi történelme meglehetősen hiányos, feledésbe merült. A diákok választása így esett az Inkey család történetének felkutatására. A foglalkozások során szerzett elméleti és gyakorlati ismereteket alkalmazva, saját, önálló kutatómunkájukra alapozva alakították ki városi sétájukat.

2018 őszén a Palini Általános Iskola felvette Inkey Boldizsár nevét. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az iskolaépület valamikor az Inkeyek kastélya volt. Az iskola dolgozói és diákjai büszkén őrzik az elődök emlékét.

A kiállítás bemutatja az Inkey család rövid történetét, meghatározó személyiségeit, „kulcsfiguráit”, illetve azokat a helyszíneket, ahol valaha az Inkey család tagjai éltek, gazdálkodtak és a ma is látható kastélyaik és templomaik épültek.

 

Pályázatok

Kiemelt pályázatunk
Ökoiskola

Ökoiskola

További pályázataink