Fenntarthatósági témahét - Tegyünk Mi is a jövőért!

Fenntarthatósági témahét - Tegyünk Mi is a jövőért!

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020. április 20-24. közötti időpontra meghirdetett Fenntarthatósági Témahetet elhalasztotta, ezért a tavaszra szervezett programok intézményünkben 2020. október 5-9. közötti időszakban kerültek megrendezésre.

A Témahét kiemelt témái az ENERGIA, a KLÍMAVÁLTOZÁS és az EGÉSZSÉGNEVELÉS. A tantárgyi órák mellett a 9. és a 10. évfolyamra járó diákjaink részt vettek a fenntarthatóságról szóló kutatásban. Online kérdőívet töltöttek ki okostelefonon, ahol elmondhatták, hogy mi a véleményük a világunkról, mit gondolnak a fenntarthatóságról, mi tesznek azért, hogy egészségesebb és szebb legyen az a környezet, amelyben élünk.

A hét rendezvényeként hét tanulónk vállalta, hogy fókuszcsoportos interjún elmondja gondolatait a fenntarthatósággal kapcsolatban.  Beszélgettünk arról, hogy mit jelent számukra a fenntarthatóság, milyen környezeti problémákat ismernek, mit tesznek jelenleg a fenntarthatóságért, mit tesznek érte a jövőben, kik a példaképeik a témában.  

Megfogalmazták, hogy kik tehetnek a legtöbbet azért, hogy a környezeti problémák megoldódjanak. Elmondták tapasztalataikat az iskolai fenntarthatóságra nevelésről, az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokról.

A beszélgetést Ernst Hemingway Akiért a harang szól c. művéből vett idézettel zártuk:

„Senki sem önálló sziget önnön magában, minden ember része a kontinensnek, a szárazföldnek, s ha egy gyöngyöt elmosna a tenger, Európa válna kevesebbé, csakúgy mint a hegyfok, éppúgy, mintha önnön birtokod vagy barátaidnak birtokát mosná el, bármely ember halála kevesebbé tesz engem is, mivel az emberi faj része vagyok, épp ezért soha nem tudhatni kiért szól a  harang: a harang érted szól.”

                                                                                                        Nánainé Kozári Erika

                                                                                                                       tanár

 

Pályázatok

Korábbi pályázatok
Kiemelt pályázatunk
További pályázataink