Honismereti kirándulás

Honismereti kirándulás

Iskolánk két osztályának tanulói a Rákóczi Szövetség támogatásával Hon- és népismereti kiránduláson vettek részt 2022. március 21-én. Rendhagyó történelem óra keretében felkerestük a 1848/49-es Szabadságharc emlékhelyeit.

 A Budai Várban tett sétánk során először Táncsics börtönéhez érkeztünk, majd végig sétáltunk a Budai Váron. Az átépítés alatt álló Fehérvári rondellán Görgey Artúr szobrát kerestük meg, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén pedig diákjaink elszavalták a Nemzeti dalt és felelevenítették a tizenkét pontot. A belvárosban a Pilvax kávéháznál megemlékeztünk a márciusi ifjakról. Utazásunkat diákjaink történelmi beszámolókkal színesítették.

Következő állomásunk a Pákozdi Katonai Emlékpark volt, ahol megtekintettük a 1848/49-es szabadságharc dicső időszakát, fájdalmas megtorlását, a sorkatonaság 136 éves időszakát, valamint a XX. századi nagy háborúk történéseit bemutató kiállításokat.

Diákjaink érdeklődéssel figyelték napjaink katonai tevékenységét bemutató tárlatot és a nemzetközi békefenntartásban való magyar közreműködést dokumentáló tárgyakat.

A látogatás élményét fokozta többek között az élethű repülőgép szimulátor, a katonai jellegű akadálypálya, melyet többen kipróbáltak.

Honismereti kirándulásunk utolsó helyszíneként Székesfehérvárra érkeztünk, ahol felkerestük az 1848-as lovas emlékdomborművet és megemlékeztünk a hősökről. Belvárosi sétával zártuk a napunkat. A jó hangulatú kirándulás során sok közösségi élménnyel és történelmi ismerettel gazdagodtunk.

Köszönjük a Rákóczi Szövetség anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a kirándulás.

Kapcsolódó galéria

Pályázatok

Kiemelt pályázatunk
Ökoiskola

Ökoiskola

További pályázataink