Kisjós Bálint másodéves orvostanhallgató előadása

Volt tanítványunk a mozgás által termelt mikroRNS molekulák daganatellenes hatásáról tartott rövid előadást a gimnázium biológia fakultációsai számára.

Kattints a folytatáshoz!

Kisjós Bálint a PTE ÁOK má-sodéves hallgatójaként érkezett vissza hozzánk, akit nagy örömmel fogadtunk. Egyetemi ta-nulmányai mellett a Nemzeti Tudósképző Akadémia ifjú tagjaként kutatást is végez. Közvetlen stílusával érthetően beszélt munkájáról, bevonva a hallgatóságot. Kérdéseivel terítékre került a sejtek felépítése, a transzkripció és transzláció folyamata, a génműködés szabályozása prokariótákban, programozott sejthalál, továbbá a mikroRNS molekulák génkifejeződésre gyakorolt hatása. Tanulmányainkból ismerős lehet számunkra a mozgás jótékony hatása szervrendszereinkre, de azt kevesebben tudják, hogy a fizikai aktivitás a gének működését is befolyásolja. Bálint kutatási tevékenysége arra irányul, hogy a mozgás során keletkezett transzkripciós faktorok hogyan hatnak a tüdő hámszövetének daganatsejtjeire.


Köszönjük ezúton is ezt a rendhagyó biológia órát! Kitartást és sok sikert kívánunk Bálintnak egyetemi tanulmányaihoz és kutatómunkájához!

Kapcsolódó galéria

Pályázatok

Kiemelt pályázatunk
Ökoiskola

Ökoiskola

További pályázataink