Séta - Sajtó és tanulás

Kedves Diákok!

Hagyományaink része volt, hogy a tehetséges, jó írói vénával rendelkező diákjaink által megírt esszéket a Zalai Hírlap Séta programjának keretében 12 héten át megjelentetik.

Az idei tanévtől újra láthatjuk, olvashatjuk írásaikat. A 2018. november 20-i Zalai Hírlapban megjelent cikk Nikli Dorottya 11. A osztályos tanuló írói vénáját dicséri.

A cikk tartalma:

Nagy kérdés: milyen legyen a stílusom?

Manapság a fiatalok egyik nagy kérdése: milyen stílust képviseljenek? Miben érzik jól magukat? Egyáltalán mi alapján döntenek?
Az embereket befolyásolja a környezetük, s az, hogy milyen emberekkel találkoznak nap mint nap. Fiatal kortól kezdve másoljuk más emberek nekünk tetsző tulajdonságait: például kifejezéseket, szavakat veszünk át tőlük. Később talán elkezdünk olvasni és az így szerzett ismeretekből kialakul a beszédstílusunk. De könyv helyett a tv-műsorok is — véleményem szerint — ugyanezt eredményezik.
Az egyik legfontosabb az öltözködési stílus, elvégre mások ezzel találkoznak először. Az öltözködést a zenei ízlés nagyban befolyásolja, de nem kötelező ennyire komolyan venni egy-egy műfajt. A stíluskereső fiatalokat az interneten követett kedvenceik (sorozatés filmszínészek, énekesek, sportolók) is nagyban befolyásolják. A zenei stílus szintén olyan dolog, amit másoktól veszünk át: hallgatjuk a rádiót, a legjobb barátunk mutatta... Utána egyedül elkezdjük felfedezni és vagy úgy érezzük, hogy „igen, ez az” és beleillik a stílusunkba, vagy rátalálunk valami teljesen másra.
Az egész alapja a másolás, még sincs két ugyanolyan stílusú ember. Van, amit mi magunk fedezünk fel, ami új nézőpontot ad addigi megszokott stílusnak. Mindenkinek más a fontos. Ettől leszünk egyediek.

Sok sikert kívánunk további írásaihoz! Köszönjük Dónay tanárnő segítő munkáját!

Pályázatok

Kiemelt pályázatunk
Ökoiskola

Ökoiskola

További pályázataink